1ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - 19.10.2016

Ο Σύλλογος Δρομέων Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου προκηρύσσουν τον 1ο Ημιμαραθώνιο Αγώνα Δρόμου γύρω από την Λιμνοθάλασσα Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, 21.097 μέτρα, τον Αγώνα 5 χλμ. τρεξίματος και δυναμικού βαδίσματος, καθώς και τον Αγώνα 1.000 μ. για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Ο Αγώνας τελεί υπό την αιγίδα της ΕΟΣΛΜΑ-Υ.

Ημερομηνία διεξαγωγής : Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016.

               Σημείο εκκίνησης – τερματισμού : Λιμάνι Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

  Ώρα εκκίνησης : Ημιμαραθώνιος : 09:15 π. μ.

Αγώνας 5χλμ : 09:00 π. μ.

                                          Αγώνας 1000 μέτρων 12:00 π. μ.                                             

Διαδρομή αγώνα : Η διαδρομή είναι επίπεδη, ασφάλτινη και ολόκληρη βρίσκεται σε προστατευόμενο περιβάλλον NATURA, μεγάλης οικολογικής σημασίας, προστατευόμενο από την συνθήκη RAMSAR, μάλιστα τμήμα της εν λόγω διαδρομής μήκους 8 περίπου χιλιομέτρων διασχίζει τον μοναδικό στην Ελλάδα ασφάλτινο δρόμο μέσα σε θάλασσα, ο οποίος ξεκινά από την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου και καταλήγει στην περιοχή Τουρλίδα, στην οποία αντικρίζεις το Ιόνιο Πέλαγος. Η διαδρομή είναι μετρημένη και θα αναγράφεται ανά 1 χιλιόμετρο, ενώ έχει μηδενική υψομετρική διαφορά. Καθ’ όλο το μήκος της θα είναι φυλασσόμενη από την Τροχαία, και το Λιμενικό Σώμα.

Δικαίωμα Συμμετοχής : Ο αγώνας είναι ανοιχτός λαϊκός και επιτρέπεται η συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από 18 ετών και πάνω, μη εγγεγραμμένων σε σωματεία του ΣΕΓΑΣ. Για αθλητές αθλήτριες εγγεγραμμένων στο ΣΕΓΑΣ επιτρέπεται η συμμετοχή από 18 χρονών και πάνω (γεν. 1998 και μεγαλύτεροι).

Ιατρική Κάλυψη : Οι αγώνες καλύπτονται με πλήρη ιατρική κάλυψη. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα βρίσκονται στην αφετηρία, τη διαδρομή και τον τερματισμό τόσο του Ημιμαραθωνίου Δρόμου, όσο και του αγώνα των 5 χλμ., καθώς και των 1.000 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλοι οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν με δική τους αποκλειστική ευθύνη. Οι διοργανωτές δεν έχουν καμία ευθύνη για ότι συμβεί, κατά τη διάρκεια του αγώνα, σχετικά με θέματα ΥΓΕΙΑΣ και οφείλεται σε έλλειψη προληπτικού ιατρικού ελέγχου. Από τους διοργανωτές δε θα ζητηθούν ιατρικές βεβαιώσεις για κανένα αθλητή – τρια, αφού όλοι οι συμμετέχοντες – σες αγωνίζονται με δική τους αποκλειστική ευθύνη.

Τροφοδοσία Αθλητών : Κατά τη διάρκεια του ημιμαραθωνίου θα διατεθεί στους αθλητές εμφιαλωμένο νερό σε (6) σταθμούς : 5ο, 7.5ο,10ο, 12,5ο, 15ο, 17.5ο χλμ. Στην Αφετηρία θα διατίθεται εμφιαλωμένο νερό και στον τερματισμό θα διατίθεται εμφιαλωμένο νερό, ισοτονικά ποτά , αναψυκτικά , μπανανα και σάντουιτς.

Δήλωση συμμετοχής : Η δήλωση συμμετοχής στον αγώνα μπορεί να γίνει με ηλεκτρονική μορφή στο site του Συλλόγου Δρομέων Ι. Π. Μεσολογγίου (www.sdmes.gr), όπου υπάρχει σχετική φόρμα.

Για να είναι έγκυρη η εγγραφή θα πρέπει να συνοδεύεται με online πληρωμή (paypal, ή πιστωτική κάρτα) ή με κατάθεση του αντίστοιχου αντιτίμου στον κάτωθι λογαριασμό της Τράπεζας ALPHA BANK IBAN GR3101401040104002340019082 (δικαιούχος Κατσούρας Παναγιώτης), μόνο όσον αφορά τον αγώνα του Ημιμαραθωνίου, όπου υπάρχει κόστος συμμετοχής και όχι για τους υπόλοιπους αγώνες. Το αποδεικτικό της κατάθεσης πρέπει να αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο e-mail : register@sdmes.gr ως είναι ή απλά ο αριθμός και η τράπεζα κατάθεσης. Επίσης το αποδεικτικό κατάθεσης πρέπει να παρουσιάζεται κατά την παραλαβή του αριθμού συμμετοχής ενώ στην αιτιολογία πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του αθλητή-τριας που θα λάβει μέρος στον αγώνα. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει ο κάθε αθλητής και αθλήτρια να έχει δηλωθεί μέχρι το Σάββατο 8-10-2016. Όσοι προσέλθουν την ημέρα του αγώνα δίχως προηγηθείσα συμμετοχή ή δηλώσουν πέραν της ημερομηνίας λήξης των εγγραφών, δεν θα πάρουν αριθμό και δεν θα αναφέρονται στα αποτελέσματα.

Κόστος συμμετοχής : Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των δέκα (10) ευρώ και αφορά μόνο την συμμετοχή στον Ημιμαραθώνιο και όχι τους υπόλοιπους αγώνες για τους οποίους δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής.

Παραλαβή Αριθμών : Η παραλαβή των αριθμών των συμμετεχόντων στον Ημιμαραθώνιο και στον αγώνα των 5 χιλιομέτρων θα γίνεται από το πρωί του Σαββάτου και ώρα 10:00 π. μ. έως και ώρα 20:00 μ. μ. της ίδιας ημέρας, καθώς και το πρωί της Κυριακής πριν από τους αγώνες στην αφετηρία του αγώνα.

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τον αγώνα 1000 μέτρων Δημοτικών Σχολείων - Γυμνασίων θα γίνονται κατά την ημέρα του Αγώνα και στο χώρο του Λιμανιού, όπου θα υπάρχει ειδικό συνεργείο από εθελοντές, αφού πρώτα καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση ο Γονέας ή ο κηδεμόνας των μαθητών-τριών που θα συμμετάσχουν στο δρόμο του 1km, περί της καλής υγείας τους.

Βραβεύσεις : Θα βραβευθούν οι 3 πρώτοι άνδρες και οι 3 πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης και στους 2 αγώνες. Επίσης στον Ημιμαραθώνιο Δρόμο θα βραβεύονται οι 3 πρώτοι κάθε κατηγορίας όπως αναγράφονται παρακάτω. Οι 3 πρώτοι άνδρες και οι 3 πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης δεν θα βραβεύονται στις επιμέρους κατηγορίες. Στον Αγώνα 1000 μέτρων θα βραβευθούν οι 3 πρώτοι μαθητές και οι 3 πρώτες μαθήτριες. Σε όλους τους αθλητές και των 3 Αγώνων (21.097χλμ, 5χλμ, 1χλμ) που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο.

Θα υπάρχει φωτογραφική κάλυψη στον αγώνα και οι φωτογραφίες θα διατεθούν δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΑΝΔΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
1 18 εως 30 ετών 1 18 εως 30 ετών
2 30 εως 39 ετών 2 30 εως 39 ετών
3 40 εως 49 ετών 3 40 εως 49 ετών
4 50 εως 59 ετών 4 50 ετών και πάνω
5 60 ετών και πάνω    

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με τους υπεύθυνους αγώνων κ.Μακρή Γεώργιο στο τηλέφωνο 6976485628 , κ.Κατσούρα Παναγιώτη στο τηλέφωνο 6984193793  και κ.Σαρρή Δήμητρα στο τηλέφωνο 6984745596.

Η Οργανωτική Επιτροπή

Το Μεσολόγγι του πνεύματος

Το Μεσολόγγι στην ιστορική του διαδρομή εξέθρεψε πολλούς λόγιους, που με το λογοτεχνικό τους έργο συνέβαλαν στη διαμόρφωση της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Ξεχωριστή η παρουσία του Κωστή Παλαμά που πέρα από το πλούσιο ποιητικό του έργο, άφησε ως παρακαταθήκη στον ελληνισμό την προσπάθειά του για την καθιέρωση της Δημοτικής Γλώσσας και την αποκατάσταση της γλωσσικής παράδοσης του τόπου μας. Πλούσια και η προσφορά του Μιλτιάδη Μαλακάση, του Γεώργιου Δροσίνη, του Αντώνη Τραυλαντώνη, του Μίμη Λυμπεράκη. Στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα το Μεσολόγγι συνέχισε την παρουσία του στη λογοτεχνική παράδοση με τις ξεχωριστές παρουσίες του Θωμά Γκόρπα και της Ακακίας Κορδόση. Διανοούμενοι με ξεχωριστή πνευματική παρουσία και σημαντική προσφορά στον ελληνικό πολιτισμό είναι ο φιλόλογος Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, οι δημοσιογράφοι Δήμος Μαυρομάτης και Παντελής Μπουκάλας, όπως και η χαράκτρια Βάσω Κατράκη που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην ελληνική τέχνη.

Το Μεσολόγγι όμως αποτέλεσε και μήτρα πολιτικών φυσιογνωμιών, καθώς σε διάστημα μικρότερο από έναν αιώνα έδωσε στη χώρα πέντε πρωθυπουργούς. Ο ιστορικός και πρώτος πρωθυπουργός της ελεύθερης Ελλάδας Σπυρίδων Τρικούπης, ο γιος του Χαρίλαος Τρικούπης, η επιβλητικότερη πολιτική φυσιογνωμία της Ελλάδας του 19ου αιώνα, ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης και οι νομομαθείς αδελφοί Ζηνόβιος και Δημήτριος Βάλβης.

Από την κήρυξη της Επανάστασης στην Έξοδο

Το Μεσολόγγι έχει ταυτιστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη με τον Αγώνα του 1821. Το Μεσολόγγι επαναστάτησε στις 20 Μαΐου του 1821, οχυρώθηκε και ξεκίνησε τη μοναδική του πορεία προς τη θυσία και τη δόξα. Τον Οκτώβριο του 1822 ο Ομέρ Βρυώνης και ο Κιουταχής με 12.000 στρατό αποκλείουν το «μικρό αλωνάκι». Συλλαμβάνουν την ιδέα να αιφνιδιάσουν τους πολιορκημένους, κάνοντας επίθεση τη νύχτα των Χριστουγέννων που θα ήταν όλοι στις εκκλησίες. Όμως αυτοί ειδοποιημένοι από τον Έλληνα κυνηγό του Ομέρ Βρυώνη Γιάννη Γούναρη, τους περιμένουν στους προμαχώνες και τους τρέπουν σε φυγή.

Τον Αύγουστο του 1823, τα στρατεύματα του Μουσταφά πασά και του Ομέρ Βρυώνη αποκλείουν ξανά την πόλη από στεριά και θάλασσα. Η νέα προσπάθεια των Οθωμανών βρίσκει τη σθεναρή αντίσταση των πολιορκημένων και τους αναγκάζει, το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, να λύσουν τον κλοιό και να αποχωρήσουν με πολλές απώλειες.

Τον Απρίλιο του 1825, ξεκινά η ατέλειωτη δεύτερη πολιορκία, που έμελλε να γράψει το Μεσολόγγι στις πιο χρυσές σελίδες της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας. Ο Κιουταχής με 40.000 στρατό προχωρά σε αποκλεισμό της πόλης, υπό το βάρος της σουλτανικής διαταγής «ή το Μεσολόγγι ή το κεφάλι σου». Το Νοέμβριο ξεκινά και ο ναυτικός αποκλεισμός της πόλης, ενώ το Δεκέμβριο ο σουλτάνος στέλνει στο Μεσολόγγι και τον Ιμπραήμ. Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι αντιμετωπίζουν τον σκληρό αποκλεισμό με στωικότητα και μοναδική ψυχική δύναμη. «Τα κλειδιά της πόλης είναι κρεμασμένα στις μπούκες των κανονιών μας», απαντούν τις προτάσεις των πολιορκητών για παράδοση, ενώ την ίδια στιγμή τρέφονταν με αρμυρίθρες, γάτες, σκύλους, ποντίκια και νεκρά ανθρώπινα μέλη. Και στις 10 Απριλίου του 1826 αποφασίζουν ομοφώνως τη μεγάλη Έξοδο. Με τελετουργική αφοσίωση κάνουν όλες τις προετοιμασίες. Οι γυναίκες κοιμίζουν μ’ αφιόνι τα παιδιά τους, κοινωνούν όλοι στα τείχη και στις εκκλησίες, ασφαλίζουν τους γέρους και τους αρρώστους στις πυριταποθήκες και εύχονται «καλή αντάμωση στον άλλο κόσμο». Η μοναδική τους θυσία αναζωπύρωσε το φιλελληνικό κίνημα και κατέστησε την Ιερή Πόλη παγκόσμιο σύμβολο των αγώνων του ανθρώπου για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Δείτε Ακόμα